ေထာပတ္အေၾကာင္း
ေထာပတ္အေၾကာင္း
ေထာပတ္ဟာ သာမန္ဟင္းလ်ာေလးကိုု လက္ရာေျမာက္ဟင္းပြဲေလး အျဖစ္
ေျပာင္းလဲေပးႏိုုင္စြမ္းရွိပါတယ္ ။
လြန္ခဲ့တဲ့ ၁၀ႏွစ္ေက်ာ္ကေတာ့ ၀ၿဖိဳးျခင္း တိုု႕ ၊ ႏွလံုုးေရာဂါ တိုု႕ အတြက္
ေထာပတ္ဟာတရားခံျဖစ္ေနခဲ့ပါတယ္ ။
ယခုုေတာ့ ေထာပတ္ဟာ က်န္းမာေစေသာအစာ စာရင္း၀င္ ျဖစ္လာပါၿပီ ။
ေထာပတ္ကိုု စားသံုုးဘိုု႕ ေထာက္ခံတဲ့ အခ်က္ေတြ ရွိပါတယ္ ။
ေထာပတ္မွာ တဲ့
၁ ။ ဗိုုက္တာမင္ A , E , K2 တိုု႔ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ပါတယ္ ။
ဗိုုက္တာမင္ A , E တိုု႔ဟာ ဓါတ္တိုုးျခင္းကာကြယ္တတ္တဲ့ သဘာ၀ ရွိတာမိုု႔
အသားအေရ ၊ မ်က္စိ ၊ ႏွလံုုးေသြးေၾကာ တိုု႔အတြက္ အလြန္ေကာင္းမြန္ပါတယ္ ။
ဗိုုက္တာမင္ K2 ဟာ လဲ ႏွလံုုး ေသြးေၾကာေရာဂါ ၊ အရိုုးပြေရာဂါ ၊ ကင္ဆာေရာဂါ
တိုု႔ ကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္ပါတယ္ ။
၂ ။ manganese, chromium, zinc, copper and selenium စတဲ့ သတၱဳ
ဓါတ္ေတြပါရွိပါတယ္ ။ ၎တိုု႔ဟာ အဖိုုးတန္ ဓါတ္တိုုး ကာကြယ္ ပစၥည္းေတြပါ ။
ရင့္ေရာ္မႈေတြကိုု တားဆီးေပးပါတယ္ ။
၃ ။ omega-3 and omega-6 fats တိုု႔ လဲ ပါ၀င္ပါတယ္ ။
၎တိုုပဟာ ဦးေႏွာက္အာရုုံေၾကာ အတြက္ ေရာ အေရျပား က်န္းမာေရး
အတြက္ေရာ ေကာင္းပါတယ္ ။
၃ ။ ေထာပတ္မွာ ျပည့္၀ဆီ ( Saturated fats ) ပါ၀င္ပါတယ္ ။ မၾကာေသးမီ
က ေလ့လာမႈမ်ားအရ ျပည့္၀ဆီ ႏွင့္ ႏွလံုုးေသြးေၾကာေရာဂါ တိုု႔ ဆက္ဆပ္မႈ သိပ္
မရွိဘူး လိုု႔ ဆိုုပါတယ္ ၊ ေနာက္ၿပီး ဒီ ျပည့္၀ဆီဟာ HDL ( good cholestrol )
ကိုု ျမွင့္တင္ေပးသလိုု ၊ LDL ( very bad cholestrol ) ကိုု အသံုုးက်တဲ့ LDL
သိုု႔ ေျပာင္းေပးႏိုုင္တယ္ လိုု႔ ဆိုုပါတယ္ ။
ဒါေၾကာင့္ ေထာပတ္ဟာ ႏွလံုုးေသြးေၾကာေရာဂါ မျဖစ္ေစဘူးလိုု႔ ေျပာပါတယ္ ။
( Bottom Line: New studies show that there is no association between saturated fat and heart disease. Butter contains short- and medium chain fats.)
၄ ။ ေထာပတ္မွာ ( The Fatty Acid Butyrate ) မ်ားပါရွိပါတယ္ ။
၎ ျဗဴထရိတ္မ်ားဟာ အစာလမ္းေၾကာင္းကိုု ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ ။
၅ ။ ေထာပတ္မွာ ( Conjugated Linoleic Acid ) ပါရွိပါတယ္ ။
၎ CLA ကြန္ဂ်ဴဂိတ္တက္ လီႏိုုလီရစ္ အက္ဆစ္ ဟာ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ေပၚမွာ
သက္ေရာက္မႈရွိတဲ့အတြက္ အဆီကိုုေလ်ာ့က်ေစသလိုု ၊ ကင္ဆာကိုုလဲ ကာကြယ္
ႏိုုင္စြမ္းရွိပါတယ္ ။
၆ ။ ေတြ႕ ရွိခ်က္မ်ားအရကေတာ့ ေထာပတ္က ၀ၿဖိဳးျခင္း မျဖစ္ေစပါဘူးတဲ့ ။
၇ ။ ေထာပတ္မွာ Wulzen Factor ဆိုုတာ ပါပါတယ္ ။ ၎ဟာ အဆစ္အျမစ္
ေတာင့္တင္းကိုုက္ခဲျခင္း အတြက္ ေကာင္းပါတယ္ ။
၈ ။ ေနာက္ဆံုုးတခ်က္ကေတာ့ ေထာပတ္က အရသာရွိတာပါဘဲ ။
...
ဒါေတြဟာ ေထာပတ္ရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးေတြျဖစ္ပါတယ္ ။
ဒီလိုုေကာင္းက်ိဳးေတြပါဘိုု႕ က ေထာပတ္ခ်က္ရာမွာ အသံုုးျပဳတဲ့ ႏြားႏိုု႕
ေပၚ မူတည္ပါတယ္ ။ ႏြားႏိုု႕ ဟာ သဘာ၀ျမက္တိုု႔ ၊ ပဲတိုု႕ ေကၽြးေမြးထားတဲ့
ႏြားမမ်ားဆီက ရရမွာျဖစ္ပါတယ္ ။
ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာမ်ားေကၽြးေမြးထားတဲ့ ႏြားမမ်ားထံမွ ႏိုု႕ နဲ႕ ဆိုုရင္
ေထာပတ္ဟာ ေျပာသေလာက္ေကာင္းမွာ မဟုုတ္ဘူးတဲ့ ။
ဒီတိုုင္းျပည္ အေနနဲ႕ ကေတာ့ အစိုုးရရဲ႕ အထိန္းအကြပ္လဲ မရွိ
ကုုန္သည္ေတြကလဲ ၀ိသမေလာဘသားေတြခ်ည္းဘဲ ဆိုုေတာ့
အမ်ိဳးေကာင္း ေထာပတ္ေတာ့ ေတြ႕ ရဘိုု႕ မလြယ္ပါဘူ း
ဒီေတာ့ ရတာေလးဘဲ သတိထား စားၾကတာေပါ့ေလ ။
...
ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
၁၁ ၾသဂုုတ္ ၂၀၁၄
(#credit_Dr_Myint_Thein)
ေထာပတ္ဟာ သာမန္ဟင္းလ်ာေလးကိုု လက္ရာေျမာက္ဟင္းပြဲေလး အျဖစ္
ေျပာင္းလဲေပးႏိုုင္စြမ္းရွိပါတယ္ ။
လြန္ခဲ့တဲ့ ၁၀ႏွစ္ေက်ာ္ကေတာ့ ၀ၿဖိဳးျခင္း တိုု႕ ၊ ႏွလံုုးေရာဂါ တိုု႕ အတြက္
ေထာပတ္ဟာတရားခံျဖစ္ေနခဲ့ပါတယ္ ။
ယခုုေတာ့ ေထာပတ္ဟာ က်န္းမာေစေသာအစာ စာရင္း၀င္ ျဖစ္လာပါၿပီ ။
ေထာပတ္ကိုု စားသံုုးဘိုု႕ ေထာက္ခံတဲ့ အခ်က္ေတြ ရွိပါတယ္ ။
ေထာပတ္မွာ တဲ့
၁ ။ ဗိုုက္တာမင္ A , E , K2 တိုု႔ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ပါတယ္ ။
ဗိုုက္တာမင္ A , E တိုု႔ဟာ ဓါတ္တိုုးျခင္းကာကြယ္တတ္တဲ့ သဘာ၀ ရွိတာမိုု႔
အသားအေရ ၊ မ်က္စိ ၊ ႏွလံုုးေသြးေၾကာ တိုု႔အတြက္ အလြန္ေကာင္းမြန္ပါတယ္ ။
ဗိုုက္တာမင္ K2 ဟာ လဲ ႏွလံုုး ေသြးေၾကာေရာဂါ ၊ အရိုုးပြေရာဂါ ၊ ကင္ဆာေရာဂါ
တိုု႔ ကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္ပါတယ္ ။
၂ ။ manganese, chromium, zinc, copper and selenium စတဲ့ သတၱဳ
ဓါတ္ေတြပါရွိပါတယ္ ။ ၎တိုု႔ဟာ အဖိုုးတန္ ဓါတ္တိုုး ကာကြယ္ ပစၥည္းေတြပါ ။
ရင့္ေရာ္မႈေတြကိုု တားဆီးေပးပါတယ္ ။
၃ ။ omega-3 and omega-6 fats တိုု႔ လဲ ပါ၀င္ပါတယ္ ။
၎တိုုပဟာ ဦးေႏွာက္အာရုုံေၾကာ အတြက္ ေရာ အေရျပား က်န္းမာေရး
အတြက္ေရာ ေကာင္းပါတယ္ ။
၃ ။ ေထာပတ္မွာ ျပည့္၀ဆီ ( Saturated fats ) ပါ၀င္ပါတယ္ ။ မၾကာေသးမီ
က ေလ့လာမႈမ်ားအရ ျပည့္၀ဆီ ႏွင့္ ႏွလံုုးေသြးေၾကာေရာဂါ တိုု႔ ဆက္ဆပ္မႈ သိပ္
မရွိဘူး လိုု႔ ဆိုုပါတယ္ ၊ ေနာက္ၿပီး ဒီ ျပည့္၀ဆီဟာ HDL ( good cholestrol )
ကိုု ျမွင့္တင္ေပးသလိုု ၊ LDL ( very bad cholestrol ) ကိုု အသံုုးက်တဲ့ LDL
သိုု႔ ေျပာင္းေပးႏိုုင္တယ္ လိုု႔ ဆိုုပါတယ္ ။
ဒါေၾကာင့္ ေထာပတ္ဟာ ႏွလံုုးေသြးေၾကာေရာဂါ မျဖစ္ေစဘူးလိုု႔ ေျပာပါတယ္ ။
( Bottom Line: New studies show that there is no association between saturated fat and heart disease. Butter contains short- and medium chain fats.)
၄ ။ ေထာပတ္မွာ ( The Fatty Acid Butyrate ) မ်ားပါရွိပါတယ္ ။
၎ ျဗဴထရိတ္မ်ားဟာ အစာလမ္းေၾကာင္းကိုု ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ ။
၅ ။ ေထာပတ္မွာ ( Conjugated Linoleic Acid ) ပါရွိပါတယ္ ။
၎ CLA ကြန္ဂ်ဴဂိတ္တက္ လီႏိုုလီရစ္ အက္ဆစ္ ဟာ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ေပၚမွာ
သက္ေရာက္မႈရွိတဲ့အတြက္ အဆီကိုုေလ်ာ့က်ေစသလိုု ၊ ကင္ဆာကိုုလဲ ကာကြယ္
ႏိုုင္စြမ္းရွိပါတယ္ ။
၆ ။ ေတြ႕ ရွိခ်က္မ်ားအရကေတာ့ ေထာပတ္က ၀ၿဖိဳးျခင္း မျဖစ္ေစပါဘူးတဲ့ ။
၇ ။ ေထာပတ္မွာ Wulzen Factor ဆိုုတာ ပါပါတယ္ ။ ၎ဟာ အဆစ္အျမစ္
ေတာင့္တင္းကိုုက္ခဲျခင္း အတြက္ ေကာင္းပါတယ္ ။
၈ ။ ေနာက္ဆံုုးတခ်က္ကေတာ့ ေထာပတ္က အရသာရွိတာပါဘဲ ။
...
ဒါေတြဟာ ေထာပတ္ရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးေတြျဖစ္ပါတယ္ ။
ဒီလိုုေကာင္းက်ိဳးေတြပါဘိုု႕ က ေထာပတ္ခ်က္ရာမွာ အသံုုးျပဳတဲ့ ႏြားႏိုု႕
ေပၚ မူတည္ပါတယ္ ။ ႏြားႏိုု႕ ဟာ သဘာ၀ျမက္တိုု႔ ၊ ပဲတိုု႕ ေကၽြးေမြးထားတဲ့
ႏြားမမ်ားဆီက ရရမွာျဖစ္ပါတယ္ ။
ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာမ်ားေကၽြးေမြးထားတဲ့ ႏြားမမ်ားထံမွ ႏိုု႕ နဲ႕ ဆိုုရင္
ေထာပတ္ဟာ ေျပာသေလာက္ေကာင္းမွာ မဟုုတ္ဘူးတဲ့ ။
ဒီတိုုင္းျပည္ အေနနဲ႕ ကေတာ့ အစိုုးရရဲ႕ အထိန္းအကြပ္လဲ မရွိ
ကုုန္သည္ေတြကလဲ ၀ိသမေလာဘသားေတြခ်ည္းဘဲ ဆိုုေတာ့
အမ်ိဳးေကာင္း ေထာပတ္ေတာ့ ေတြ႕ ရဘိုု႕ မလြယ္ပါဘူ း
ဒီေတာ့ ရတာေလးဘဲ သတိထား စားၾကတာေပါ့ေလ ။
...
ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
၁၁ ၾသဂုုတ္ ၂၀၁၄
(#credit_Dr_Myint_Thein)
Comments
Post a Comment