ေထာပတ္အေၾကာင္း

ေထာပတ္အေၾကာင္း

ေထာပတ္ဟာ သာမန္ဟင္းလ်ာေလးကိုု လက္ရာေျမာက္ဟင္းပြဲေလး အျဖစ္

ေျပာင္းလဲေပးႏိုုင္စြမ္းရွိပါတယ္ ။

လြန္ခဲ့တဲ့ ၁၀ႏွစ္ေက်ာ္ကေတာ့ ၀ၿဖိဳးျခင္း တိုု႕ ၊  ႏွလံုုးေရာဂါ တိုု႕ အတြက္

 ေထာပတ္ဟာတရားခံျဖစ္ေနခဲ့ပါတယ္ ။

ယခုုေတာ့ ေထာပတ္ဟာ က်န္းမာေစေသာအစာ စာရင္း၀င္ ျဖစ္လာပါၿပီ ။

ေထာပတ္ကိုု စားသံုုးဘိုု႕ ေထာက္ခံတဲ့ အခ်က္ေတြ ရွိပါတယ္ ။

ေထာပတ္မွာ တဲ့

၁ ။ ဗိုုက္တာမင္ A , E , K2 တိုု႔ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ပါတယ္ ။

ဗိုုက္တာမင္ A , E တိုု႔ဟာ ဓါတ္တိုုးျခင္းကာကြယ္တတ္တဲ့ သဘာ၀ ရွိတာမိုု႔

အသားအေရ ၊ မ်က္စိ ၊ ႏွလံုုးေသြးေၾကာ တိုု႔အတြက္ အလြန္ေကာင္းမြန္ပါတယ္ ။

ဗိုုက္တာမင္ K2 ဟာ လဲ ႏွလံုုး ေသြးေၾကာေရာဂါ ၊ အရိုုးပြေရာဂါ ၊ ကင္ဆာေရာဂါ

တိုု႔ ကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္ပါတယ္ ။

၂ ။ manganese, chromium, zinc, copper and selenium စတဲ့ သတၱဳ

ဓါတ္ေတြပါရွိပါတယ္ ။ ၎တိုု႔ဟာ အဖိုုးတန္ ဓါတ္တိုုး ကာကြယ္ ပစၥည္းေတြပါ ။

ရင့္ေရာ္မႈေတြကိုု တားဆီးေပးပါတယ္ ။

၃ ။ omega-3 and omega-6 fats တိုု႔ လဲ ပါ၀င္ပါတယ္ ။

၎တိုုပဟာ ဦးေႏွာက္အာရုုံေၾကာ အတြက္ ေရာ အေရျပား က်န္းမာေရး

အတြက္ေရာ ေကာင္းပါတယ္ ။

၃ ။ ေထာပတ္မွာ ျပည့္၀ဆီ (  Saturated fats   ) ပါ၀င္ပါတယ္ ။ မၾကာေသးမီ

က ေလ့လာမႈမ်ားအရ ျပည့္၀ဆီ ႏွင့္ ႏွလံုုးေသြးေၾကာေရာဂါ တိုု႔ ဆက္ဆပ္မႈ သိပ္

မရွိဘူး လိုု႔ ဆိုုပါတယ္ ၊ ေနာက္ၿပီး ဒီ ျပည့္၀ဆီဟာ HDL ( good cholestrol )

ကိုု ျမွင့္တင္ေပးသလိုု ၊ LDL ( very bad cholestrol ) ကိုု အသံုုးက်တဲ့ LDL

သိုု႔ ေျပာင္းေပးႏိုုင္တယ္ လိုု႔ ဆိုုပါတယ္ ။

ဒါေၾကာင့္ ေထာပတ္ဟာ ႏွလံုုးေသြးေၾကာေရာဂါ မျဖစ္ေစဘူးလိုု႔ ေျပာပါတယ္ ။

( Bottom Line: New studies show that there is no association between saturated fat and heart disease. Butter contains short- and medium chain fats.)

၄ ။ ေထာပတ္မွာ ( The Fatty Acid Butyrate ) မ်ားပါရွိပါတယ္ ။

၎ ျဗဴထရိတ္မ်ားဟာ အစာလမ္းေၾကာင္းကိုု ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ ။

၅ ။ ေထာပတ္မွာ ( Conjugated Linoleic Acid ) ပါရွိပါတယ္ ။

၎ CLA ကြန္ဂ်ဴဂိတ္တက္ လီႏိုုလီရစ္ အက္ဆစ္ ဟာ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ေပၚမွာ

သက္ေရာက္မႈရွိတဲ့အတြက္ အဆီကိုုေလ်ာ့က်ေစသလိုု ၊ ကင္ဆာကိုုလဲ ကာကြယ္

ႏိုုင္စြမ္းရွိပါတယ္ ။

၆ ။ ေတြ႕ ရွိခ်က္မ်ားအရကေတာ့ ေထာပတ္က ၀ၿဖိဳးျခင္း မျဖစ္ေစပါဘူးတဲ့ ။

၇ ။ ေထာပတ္မွာ Wulzen Factor ဆိုုတာ ပါပါတယ္ ။  ၎ဟာ အဆစ္အျမစ္

ေတာင့္တင္းကိုုက္ခဲျခင္း အတြက္ ေကာင္းပါတယ္ ။

၈ ။ ေနာက္ဆံုုးတခ်က္ကေတာ့ ေထာပတ္က အရသာရွိတာပါဘဲ ။

...

ဒါေတြဟာ ေထာပတ္ရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးေတြျဖစ္ပါတယ္ ။

ဒီလိုုေကာင္းက်ိဳးေတြပါဘိုု႕ က ေထာပတ္ခ်က္ရာမွာ အသံုုးျပဳတဲ့ ႏြားႏိုု႕

ေပၚ မူတည္ပါတယ္ ။ ႏြားႏိုု႕ ဟာ သဘာ၀ျမက္တိုု႔ ၊ ပဲတိုု႕ ေကၽြးေမြးထားတဲ့

ႏြားမမ်ားဆီက ရရမွာျဖစ္ပါတယ္ ။

ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာမ်ားေကၽြးေမြးထားတဲ့ ႏြားမမ်ားထံမွ ႏိုု႕ နဲ႕ ဆိုုရင္

ေထာပတ္ဟာ ေျပာသေလာက္ေကာင္းမွာ မဟုုတ္ဘူးတဲ့ ။

ဒီတိုုင္းျပည္ အေနနဲ႕ ကေတာ့ အစိုုးရရဲ႕ အထိန္းအကြပ္လဲ မရွိ

ကုုန္သည္ေတြကလဲ ၀ိသမေလာဘသားေတြခ်ည္းဘဲ ဆိုုေတာ့

အမ်ိဳးေကာင္း ေထာပတ္ေတာ့ ေတြ႕ ရဘိုု႕ မလြယ္ပါဘူ း

ဒီေတာ့ ရတာေလးဘဲ သတိထား စားၾကတာေပါ့ေလ ။

...

ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
၁၁ ၾသဂုုတ္ ၂၀၁၄

(#credit_Dr_Myint_Thein)

Comments

Popular posts from this blog

အဘိဏှသုတ် (ပါဠိ - မြန်မာ)

တာ၀တိံသာ နတ်ပြည်မကြွခင် အခြေအနေများ