ေထာပတ္တုု (သိုု႔မဟုုတ္) မာဂ်ရင္း ေခၚ ဟင္းရြက္ဆီ

' ေထာပတ္တုု (သိုု႔မဟုုတ္) မာဂ်ရင္း ေခၚ ဟင္းရြက္ဆီ



မာဂ်ရင္း ဆိုုတာ

ဟင္းရြက္ဆီကေန ထုုတ္လုုပ္တာ ဆိုုၿပီးေတာ့ က်ေနာ္တိုု႔ ေတြ

အေတာ္ အားထားခဲ့ၾကဘူးပါတယ္ ။

ဟင္းရြက္က ဆိုုေတာ့

အႏၱရာယ္ ကင္းတယ္လိုု႔ ထင္ခဲ့ၾကတာကိုုး ။

ေဟာ အခုုေတာ့ ျဖစ္ျပန္ၿပီ ။

မာဂ်ရင္း မေကာင္းဘူးတဲ့ ။

မာဂ်ရင္း  မေကာင္းတဲ့ အခ်က္ ေတြ ထုုတ္ႏုုတ္ျပခဲ့ပါၿပီ။

.

၁ ။ မာဂ်ရင္းဟာ trans fatty acid အမ်ားႀကီး ပါ ပါတယ္တဲ့ ။

အဲဒီ trans fatty acid ဟာ ႏွလံုုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈံး တိုုးေစပါသတဲ့ ။

အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ပိုုခဲေလ trans fatty acid ပိုုပါေလ ဘဲတဲ့ ။

( trans fatty acid ဟာ မျပည့္၀ေသာအဆီီျဖစ္ပါတယ္ ။ သဘာ၀အတိုုင္း

မဟုုတ္ဘဲ ဟင္းရြက္ဆီကိုု ဟိုုက္ၿဒိဳဂ်င္ဖိႏွိပ္ထဲ့သြင္းျခင္း ျဖင့္

မာဂ်ရင္းျပဳလုုပ္ရာမွာ ျဖစ္လာေသာ အဆီျဖစ္ပါတယ္ )

.

၂ ။ မာဂ်ရင္းဟာ ကိုုလက္စထေရာ ( Total Cholestrol ) ကိုု တိုုးေစပါသတဲ့ ။

ေနာက္ Low density lipoprotein - LDL ေခၚတဲ့ အဆီဆိုုး ကိုုလဲ

တိုုးေစပါသတဲ့ ။

ေနာက္ High density lipoprotein - HDL ေခၚတဲ့ အဆီေကာင္း ကိုုလဲ ေလ်ာ့

ေစပါတယ္တဲ့ ။

( ကိုုလက္စထေရာ မ်ားလြန္းရင္ ၊ LDL မ်ားရင္ ေသြးတိုုး ႏွလံုုး

 ျဖစ္တတ္ပါတယ္ ။

HDL မ်ားရင္ ေသြးတိုုး ႏွလံုုး ကိုု ကာကြယ္ ပါတယ္ ။)

.

၃ ။ မာဂ်ရင္းဟာ ႏိုု႔တိုုက္မိခင္ ရဲ႕ ႏိုု႕ ရည္ကိုု ညံ့ဖ်င္းေစပါတယ္ ။

မိခင္ႏိုု႕ရည္ထဲ မွာ trans fatty acid ေတြ ပါ၀င္မႈ မ်ားျပားေစလိုု႕ပါဘဲ ။

.

၄ ။ မာဂ်ရင္းဟာ ခႏၶာကိုုယ္ရဲ႕ ခုုခံစြမ္းအား စံနစ္ကိုု အားေလ်ာ့ေစပါတယ္ ။

.
၅ ။ ဆီးခ်ိဳ ေ၀ဒနာရွင္ေတြမွာ အင္ဆူလင္ မတိုုးတာမ်ိဳး ျဖစ္ေစပါတယ္ ။

.



မိတ္ေဆြတဦးက .. ငါးေျခာက္စားၿပီး ေသြးတိုုးခံမဲ့ အစား

၀က္သားစားၿပီး ေသြးတိုုးခံမယ္ ဆိုုၿပီး ရယ္စရာ ေျပာသလိုု

မာဂ်ရင္း ေထာပတ္တုု စားမယ့္အစား ေထာပတ္အစစ္ ကိုုဘဲ

သတိနဲ႕ စားသံုုးၾကဘိုု႔ ပါ ။



က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ ခင္ဗ်ာ

.

ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
၁၁ ၾသဂုုတ္ ၂၀၁၄

(#credit_Dr_Myint_Thein)

Comments

Popular posts from this blog

အဘိဏှသုတ် (ပါဠိ - မြန်မာ)

တာ၀တိံသာ နတ်ပြည်မကြွခင် အခြေအနေများ