အုုန္းသီးဆန္ အေၾကာင္း

' အုုန္းသီးဆန္ အေၾကာင္
း '

အုုန္းသီးဟာ အပူပိုုင္းဇံုု မွာေနထိုုင္သူမ်ားအတြက္ ဘက္စံုုရ မရွိမျဖစ္အသီးျဖစ္ပါတယ္ ။

၄၀ ဂရမ္ေလာက္ရွိတဲ့ အလတ္စား အုုန္းသီးတလံုုး ရဲ႕ အုုန္းဆန္ နဲ႕ အုုန္းေရ မွာအရြယ္သင့္ လူတဦးအတြက္ တေန႕ စာလိုုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ ၊ သတၱဳဓါတ္ နဲ႕ကယ္လိုုရီစြမ္းအင္ အျပည့္အ၀ ပါရွိပါတယ္ ။

အုုန္းဆန္မွာ ပါ၀င္ေသာ အဆီက ျပည့္၀ဆီ saturated fatty acid ( lauric acid ) ျဖစ္ပါတယ္ ။ ဒီ Lauric acid အဆီက တမ်ိဳးပါ ။ သူက High - density lipoprotein(HDL)ကိုု ျမင့္တင္ေပးပါတယ္ ။ ဒါေၾကာင့္ ႏွလံုုးေသြးေၾကာပိတ္ျခင္း ၊ေလျဖတ္ျခင္း ကိုု ကာကြယ္ ပါတယ္ ။

အုုန္းေရက လူကိုု လန္းဆန္းေစၿပီး ေရငတ္ျခင္းကိုု ေျပေပ်ာက္ေစပါတယ္ ။

အုုန္းေရမွာ သၾကားဓါတ္ ၊ သတၱဳဓါတ္ နဲ႕ electrolytes မ်ား ပါ၀င္ပါတယ္ ။
ယခုု လူလုုပ္ ဓါတ္ဆားနဲ႕ တူညီပါတယ္ ။

၎ျပင္ cytokinin compound နဲ႕ phosphatase , catalase ,dehydrogenase , peroxidase , polymerases အင္ဇိုုင္းမ်ား ပါ၀င္တဲ့ အတြက္
အစာေျချခင္း နဲ႕ ဇီ၀ကမၼလုုပ္ငန္း ေတြမွာ မ်ားစြာ အက်ိဳးျပဳပါတယ္ ။

အုုန္းေရမွာပါတဲ့ cytokinin ဟာ အိုုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကိုု တားဆီးေပးသလိုု ၊ ေသြးခဲျခင္းနဲ႕ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းကိုုလဲ ကာကြယ္ပါတယ္ ။

အုုန္းဆန္မွာလဲ copper, calcium, iron, manganese, magnesium, and zincစတဲ့ သတၱဳဓါတ္ေတြ ၾကြယ္၀ပါတယ္ ။ ဗီတာမင္ ဘီေတြျဖစ္တဲ့ B1 , B2 , B6 , niacinတိုု႕ လဲ ၾကြယ္၀ပါတယ္ ။
အုုန္းဆန္ ေရာ အေရ မွာပါ potassium အလြန္ၾကြယ္၀ပါတယ္ ။

...
အခုုထိ ေတြ႕ ရတာက အုုန္းသီးမွာ အႏၱရာယ္ ေပးမဲ့ ပစၥည္း ရယ္လိုု႕ မပါ ပါဘူး ။
ဒါေပမဲ့ ျမန္မာေတြ အၾကားမွာ အုုန္းသီးက လူဆိုုးႀကီးျဖစ္ေနပါတယ္ ။ လူေတြကအုုန္သီးဆန္ ၊ အုုန္းေရ ၊ အုုန္ႏိုု႕ ၊ အုုန္းထမင္း ၊ အုုန္းႏိုု႕ ေခါက္ဆြဲ စသည္တိုု႕ ကိုုႀကိဳက္ၾကေပမဲ့ ေၾကာက္ၾကပါတယ္ ။ အုုန္းႏိုု႕ ေခါက္ဆြဲ လိုု႕ ေျပာၿပီး အုုန္းႏိုု႕ မပါဘူး ။

.ႏိုု႕ စိမ္းနဲ႕ ခ်က္တာလိုု႕ ဂုုဏ္လုုပ္ ေျပာဆိုုေနၾကပါတယ္ ။ အုုန္းသီးေရွာင္ႏိုုင္ရင္
လူေတာ္ ပညာရွိ ျဖစ္ေနပါတယ္ ။

သုုေတသန လုုပ္ၾကရင္ ေကာင္းမယ္ ။ ႏိုု႕ မိုု႕ ေကာင္းတဲ့ အစာကိုု ေရွာင္ေနရတာေလ ။
စားပါလိုု႕ ရဲရဲလဲ မေျပာ၀ံ့ဘူး ။



ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
၁၄ ၾသဂုုတ္ ၂၀၁၄

#credit_Dr_Myint_Thein

Comments

Popular posts from this blog

အဘိဏှသုတ် (ပါဠိ - မြန်မာ)

တာ၀တိံသာ နတ်ပြည်မကြွခင် အခြေအနေများ