ဆီးျဖဴ - ဖန္ခါး - သစ္ဆိမ့္ (ႀတိဖလ)

' ဆီးျဖဴ - ဖန္ခါး - သစ္ဆိမ့္ (ႀတိဖလ) '







' ဆီးျဖဴပင္ '

ဆီးျဖဴပင္သည္ အပင္ငယ္ငယ္ သို႔မဟုတ္ အပင္လတ္စား မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ႐ုကၡေဗဒအလိုအားျဖင့္ 'ဖိုင္လင္သပ္ အင္ဗလိ ကာ'ဟု ေခၚသည္။ သစ္ေခါက္သည္ အေၾကးမ်ားကြာေနသကဲ့ သို႔ရွိသည္။ သစ္ေခါက္ေရာင္မွာ ေရညိုေရာင္ျဖစ္သည္။ အကိုင္း မွထြက္ေသာ အခက္ကေလးမ်ားသည္ ၄ လက္မမွ ၈ လက္မ အထိရွည္သည္။ အ႐ြက္မ်ားသည္ လက္မဝက္ခန႔္ရွည္၍ ထူထပ္ စြာေပါက္ၾကသည္။ ပန္းပြင့္အေရာင္မွာ ဖက္ဖူးေရာင္ျဖစ္သည္။ အသီးသည္ အသားေပါ၍ လုံးသည္။ အခ်င္း ၁/၂ မွ ၁/၄ လက္မအထိရွိၿပီး ယင္း၌ ေထာင္လိုက္ ေျမာင္းေျခာက္ေျမာင္း ရွိသည္။ အသီးအေရာင္မွာ အဝါႏုေရာင္ျဖစ္သည္။ မွည့္ေသာ အခါ တစ္ခါတစ္ရံအနီေရာင္ရွိသည္။ အရသာမွာ ခ်ဥ္ဖန္ခါး သည္။ အသီးမွည့္ကို ဆားစိမ္၍ ျဖစ္ေစ၊ သနပ္လုပ္၍ျဖစ္ေစ စားေလ့ရွိၾကသည္။

ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ ဆီးျဖဴပင္မ်ားကို ေတာအရပ္မ်ား၌ ေတြ႕ျမင္နိုင္သည္။ အေစ့မွမ်ိဳးပြားယူၾက၏။ သို႔ရာတြင္ အကိုင္း ကိုျဖတ္၍လည္း စိုက္ပ်ိဳးနိုင္၏။ ထို႔ျပင္ ေျမထုပ္စည္း၍လည္း စိုက္ပ်ိဳးနိုင္ေသးသည္။

♻ အသုံးျပဳပုံ.....

ဆီးျဖဴသီးသည္ အသက္ကို ရွည္ေစ၏။ ေခ်ာင္းဆိုး၊ ပန္းနား၊ ေလနာတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစ၏။ ေသြးဝမ္းသြားလွ်င္ ဆီးျဖဴသီး အစိမ္းကို ေထာင္း၍ အရည္ ညွစ္ယူၿပီး သံပရာရည္ႏွင့္ ေသာက္လွ်င္ ခ်က္ခ်င္း သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း၏။ ဆီးျဖဴသီး အေျခာက္ (သို႔) အစိုကို ေသြး၍ သံပရာရည္ အနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး အေရျပား ေပၚတြင္ ျဖစ္တက္ေသာ ယားနာ၊ ေပြး၊ ညွင္း၊ တင္းတိပ္မ်ားကို လိမ္းေပးနိုင္၏။ ကိုယ္ခႏၶာ၏ ခုခံအားကို ျမင့္တက္ ေစ၏။ ဆီးျဖဴသီး အေျခာက္မႈန႔္ကို ထန္းလ်က္၊ ပ်ားရည္၊ သကာရည္တို႔ႏွင့္ နယ္စားပါက ဆီးပုပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။ ဆီးျဖဴသီး အေျခာက္ကို ငရွဉ့္သားႏွင့္ ခ်က္စားပါက ဒူလာ ေသြးဝမ္းက် ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။ဆီးျဖဴသီးကို အညက္ႀကိတ္၍ ထိပ္အုံ ေပးပါက ႏွာေခါင္း ေသြးလွ်ံျခင္း ေပ်ာက္၏။အ႐ြက္ကို ေရႏွင့္ သုံးခြက္ တစ္ခြက္တင္ က်ိဳ၍ ရရွိေသာ အရည္ကို ပလုတ္က်င္း ေပးခဲ့ေသာ္ လွ်ာကြဲျခင္း၊ ပါးစပ္ကြဲျခင္း၊ ေပါက္ျခင္းႏွင့္ ေရစီး ကမ္းၿပိဳ ျခင္းမ်ား တခဏခ်င္း ေပ်ာက္ကင္း၏။ ဆီးျဖဴသီး ႐ြက္ႏုမ်ားကို ပုံးရည္ျဖင့္ေကြၽးခဲ့ေသာ္ အစာမေၾကျခင္း၊ ဝမ္းသက္ျခင္းမ်ား ေပ်ာက္ကင္း၏။ ဆီးျဖဴ႐ြက္ကို ကြၽမ္းေအာင္ ေလွာ္ၿပီး အုန္းဆီႏွင့္ ေရာ၍ ကေလးမ်ား၌ ျဖစ္တက္ေသာ က်ဗဟုံးနာမ်ားကို လိမ္းေပးက ေပ်ာက္၏။ မီးေလာင္၊ ေရေႏြးပူ ေလာင္ေသာ အနာမ်ားတြင္ ဆီးျဖဴ႐ြက္ကို အကြၽမ္းေလွာ္၍ အမႈန႔္ျပဳၿပီး ျဖဴးေပးရ၏။

♻ ဆီးျဖဴ......

ပုံသဏၭာန္ : အပင္ ႐ြက္ေႂကြပင္လတ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ေပ ၃၀ ခန႔္ ထိျမင့္၍ ပင္စည္ တြင္ အညိုေရာင္ အေပြးအေခါက္မ်ားရွိသည္။ ကိုင္းျဖာသည္။ အ႐ြက္ ၂ ခါ ငွက္ေမြး႐ြက္ေပါင္းျဖစ္၍ ႐ြက္လႊဲထြက္တတ္သည္။ ႐ြက္ႁမြာမ်ား ၅၀-၆၀ ခန႔္ထိပါရွိ၍ ေသးငယ္ၿပီး မ်က္ႏွာခ်င္းဆိုင္ ခပ္စိပ္စိပ္ ထြက္၏။ ဆူးပုပ္႐ြက္ႏွင့္ တူေသာ္လည္း ဆူးပုပ္႐ြက္ထက္ ႐ြက္ျပား ပိုႀကီးၿပီး ရွည္၏။ အပြင့္ စိမ္းဝါေရာင္ျဖစ္သည္။ အဆုပ္လိုက္ပြင့္၍ ျပာသို၊တပို႔တြဲတြင္ပြင့္သည္။ အသီး ေျပာင္ေခ်ာ၍ အဝါႏုေရာင္ရွိသည္။ အသားထူ၍ ေဒါင္လိုက္အေျမာင္း ၆ ေျမာင္းရွိသည္။အေစ့တစ္ခုသာ ပါဝင္သည္။ တေပါင္း၊ တန္ခူးတြင္ သီးသည္။ အသုံးျပဳနိုင္သည့္ အစိတ္အပိုင္းမ်ား : အသီး ၊ အ႐ြက္ ၊ အေစ့။ ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ ေတြ႕နိုင္ေသာေနရာမ်ား : ျမန္မာနိုင္ငံ တစ္ဝန္းလုံး၌ ေပါက္ေရာက္သည္။ အထူးသျဖင့္ အထက္ ျမန္မာျပည္ႏွင့္ သမေအးပိုင္းေဒသတြင္ အေျမာက္အျမား ေပါက္ေရာက္သည္။ ေပါက္ေရာက္ပုံ သဘာ၀အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။ အသုံးဝင္ပုံ : အာနိသင္ ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားအလိုအရ ဆီးျဖဴသီးသည္ ခ်ိဳ ၊ ခ်ဥ္ ၊ဖန္ေသာ အရသာ ရွိ၏။ ေအး၏။ အစာကို ေၾကပ်က္ေစ၏။ ဆီး ၊ ဝမ္းမီး ကို ေတာက္ေစ၏။ ေဒါသ သုံးပါးကိုနိုင္၏။ ေသြးကို ျဖစ္ေစ၏။ အပူကို ၿငိမ္းေစ၏။

♻ အသုံးျပဳပုံ.....

✔ အသီး.....

    ဆီးျဖဴသီးသည္ အသက္ကိုရွည္ေစ၏။ ေခ်ာင္းဆိုး ၊ ပန္းနာ၊ ေလနာတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။
    ေသြးဝမ္းသြားလွ်င္ ဆီးျဖဴသီးအစိမ္းကို ေထာင္း၍ အရည္ညွစ္ ယူၿပီး သံပရာရည္ႏွင့္ ေသာက္လွ်င္ ခ်က္ခ်င္းသက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။
    ဆီးျဖဴသီးအေျခာက္ သို႔မဟုတ္ အစိုကို ေသြး၍ သံပရာရည္ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး အေရျပားေပၚတြင္ ျဖစ္ေပၚတတ္ေသာ ယားယံနာ၊ ေပြးညွင္း၊ တင္းတိပ္မ်ားကို လိမ္းေပးက ေပ်ာက္၏။
    ဆီးျဖဴသီးေျခာက္မႈန႔္ကို ထန္းလ်က္၊ပ်ားရည္၊ သကာရည္ႏွင့္ နယ္စားက ဆီးပုပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
    ဆီးျဖဴသီးေျခာက္ကို ငါးရွဉ့္သားႏွင့္ ခ်က္စားက ဒူလာ ေသြးဝမ္းက် ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
    ဆီးျဖဴသီးကို အညက္ႀကိတ္၍ ထိပ္က အုံေပးပါက ႏွာေခါင္းေသြးလွ်ံ ျခင္း ေပ်ာက္၏။
    ေတာဆီးျဖဴ သို႔မဟုတ္ ေတာင္ဆီးျဖဴ၊ ေျမဆီးျဖဴ ပၪၥငါးပါး ျပဳတ္ေသာက္က ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။

✔ အ႐ြက္.....

    အ႐ြက္ကို ေရႏွင့္ သုံးခြက္တစ္ခြက္တင္ က်ိဳ၍ ရရွိေသာ အရည္ကို ပလုတ္က်င္းေပးခဲ့ေသာ္ လွ်ာကြဲျခင္း၊ ပါးစပ္ကြဲျခင္း၊ ေပါက္ျခင္းႏွင့္ ေရစီးကမ္းၿပိဳျဖစ္ျခင္းမ်ား တစ္ခဏခ်င္း ေပ်ာက္ကင္း၏။
    ဆီးျဖဴ႐ြက္ႏုမ်ားကို ပုန္းရည္ျဖင့္ ေကြၽးခဲ့ေသာ္ အစာမေၾကျခင္း၊ဝမ္းသက္ျခင္းမ်ား ေပ်ာက္ကင္း၏။
    ဆီးျဖဴ႐ြက္ကို ကြၽမ္းေအာင္ ေလွာ္ၿပီး အုန္းဆီႏွင့္ ေရာ၍ ကေလးမ်ား၌ ျဖစ္တတ္ေသာ က်ဗဟုံးနာမ်ားကို လိမ္းေပးက ေပ်ာက္၏။
    မီးေလာင္၊ ေရေႏြးပူေလာင္ေသာ အနာမ်ားတြင္ ဆီးျဖဴ႐ြက္ကို အကြၽမ္းေလွာ္၍ အမႈန႔္ျပဳၿပီး ျဖဴးေပးရ၏။

✔ အေစ့.....

    အေစ့ကို ထုေထာင္းေျခၿပီးလွ်င္ ေရေႏြးႏွင့္ ျပဳတ္၍ မ်က္စိကို ေဆးေၾကာေပးေသာ္ မ်က္စိ၌ ျဖစ္ေသာေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္ကင္း သက္သာေစနိုင္၏။

_
ကိုးကား.....

ျမန္မာ့စြယ္စုံက်မ္း၊ အတြဲ(၄)
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
' ဖန္ခါးပင္ '

ဖန္ခါးပင္သည္ အရိပ္ေကာင္းေသာ အပင္ႀကီးမ်ိဳးျဖစ္ၿပီး Combretaceae မ်ိဳးရင္းတြင္ ပါဝင္သည္။ အရသာဖန္ခါးေသာ အသီးလုံးငယ္မ်ား သီးသည့္ ပင္ေစာက္ တစ္မ်ိဳးလည္းျဖစ္သည္။ Haritaki သို႔မဟုတ္ Harar, Harida, Black Myrobalan, Chebulic Myrobalan စသျဖင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳး ေခၚေဝၚၾကသည္။

♻ ပုံသဏၭာန္....

အပူပိုင္းအရိပ္ရ အပင္ႀကီးမ်ိဳးျဖစ္သည္။ ပင္စည္ေျဖာင့္မတ္သည္။ အေခါက္ထူသည္။ ႐ြက္လႊဲ ထြက္သည္။ ႐ြက္ေၾကာမ်ား ထင္ရွားၿပီး ဘဲဥပုံျဖစ္သည္။ ႐ြက္ထိပ္ခြၽန္သည္။ ပြင့္ညွာမဲပန္းခိုင္ျဖစ္ၿပီး ျဖဴဝါေရာင္ ရွိသည္။ အသီးမွာ ဘဲဥပုံဆန္၍ ညိုဝါေရာင္ ရွိၿပီးမာေက်ာသည္။ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ အခါတြင္ ေျမာင္းမ်ားျဖစ္လာသည္။ အသားထူ၍ အေစ့တစ္ေစ့သာ ရွိသည္။ အေစ့မွာ အဝါေဖ်ာ့ေရာင္ ျဖစ္သည္။

♻ အပင္.....

႐ြက္ေႂကြ ပင္ႀကီးမ်ိဳး ျဖစ္၍ ေပ ၇၀-၈၀ ထိ ျမင့္၏။ ပင္စည္ ရွည္၍ ေျဖာင့္မတ္၏။ အေခါက္ ထူ၏။ အေပြး အနက္ ေရာင္ ရွိ၏။ အက္ေၾကာင္း မ်ား ေသးငယ္ သည္။

♻ အ႐ြက္.....

႐ြက္ဆိုင္ နီးပါး ထြက္သည္။ ရွည္ေမ်ာေမ်ာ ဘဲဥပုံ ရွိ၍ ႐ြက္ထိပ္ ခြၽန္ၿပီး ႐ြက္ရင္း ဝိုင္း၏။ ႐ြက္ျပား ၃ လက္မ ၄ လက္မ ခန႔္ က်ယ္ျပန႔္ သည္။ ႐ြက္ၫြန႔္ ကတၱီပါညို အေရာင္ရွိ သည္။ ႐ြက္ေၾကာမ်ား ထင္ရွား သည္။

♻ အပြင့္.....

ပြင့္ညွာ မဲ့ ပန္းခိုင္ ေပၚတြင္ အျဖဴ သို႔မဟုတ္ အဝါေရာင္ ပန္းပြင့္ေလးမ်ား ပြင့္၏။ ပြင့္ဖတ္ မရွိ ပြင့္ခ်ပ္ ႏွင့္ ပြင့္ေသာ ပန္းပြင့္ ျဖစ္သည္။ ကဆုန္လ မွ ဝါဆို ဝါေခါင္ လအတြင္း ဖူးပြင့္ သည္။

♻ အသီး......

တစ္ေစ့ သီး ျဖစ္သည္။ အသား ထူ၍ အရသာ ဖန္သည္။ ျပာသို တပို႔တြဲ လတြင္ အသီး ရင့္မွည့္ သည္။

♻ ေတြ႕နိုင္ေသာေနရာမ်ား......

မ်ားေသာအားျဖင့္ ျမန္မာ နိုင္ငံ အလယ္ပိုင္းႏွင့္ ေတာင္ေပၚ ေဒသ မ်ားတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။ သဘာဝ အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္ သည္။ ျမန္မာနိုင္ငံအႏွံ႕အျပားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးနိုင္သည္။

♻ အသုံးဝင္ပုံ......

ဖန္ခါးသီးကို အသီး၊ အေခါက္၊ အေစ့အားလုံးကို အသုံးျပဳနိုင္သည္။

♻ အာနိသင္......

ျမန္မာ ေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ ဖန္ခါးသီး သည္ ဖန္၏။ ခ်ဥ္၏။ ခါး၏။ စပ္၏။ ပူ၏။ ဝမ္းမီးကို ေတာက္ေစ၏။ ေသြးသား ကို စင္ၾကယ္ေစ၏။ မ်က္စိ ကို ေကာင္းေစ၏။ အထူးသျဖင့္ အူႏွင့္ စပ္ေသာ ေရာဂါမ်ား ၊ အေရျပား ေရာဂါ၊ ကိုယ္ေရဝါ ျမင္းသရိုက္၊ ေညာင္းက်၊ ႀကိဳ႕ထိုး၊ ဝမ္းဗိုက္ေအာင့္၊ အစာ မေၾက ေရာဂါ တို႔၌ သုံးရ၏။

♻ အသီး......

    ဖန္ခါးသီး ျပဳတ္ရည္ကို နို႔ႏွင့္ ေရာတိုက္ပါက အရက္မူးျခင္း ေပ်ာက္၏။
    ဖန္ခါးသီး အေျခာက္မႈန႔္ ႏွင့္ အုန္းဆီကို ေရာ၍ မီးေလာင္ဖုမ်ားကို လိမ္းေပးေသာ္ အနာ သက္သာ ေစသည္။
    ဖန္ခါးသီး ကို ထု၍ တစ္ည ေရစိမ္ၿပီး ထို ေရၾကည္ျဖင့္ မ်က္စိကို ေဆးေပးပါက မ်က္စိ နာက်င္ကိုက္ခဲျခင္း ေပ်ာက္၏။
    ဖန္ခါးသီး ကို အမႈန႔္ ႀကိတ္ၿပီး နို႔ႏွင့္ ေသာက္ပါက အနာ ေရာဂါ ကင္း၍ အသက္ ရွည္ေစသည္။ အၿမဲ တမ္း မမွီဝဲေသာ္မွ ၇ ရက္ တစ္ႀကိမ္ မွီဝဲ နိုင္ပါသည္။
    အသီး ကို ဝမ္းႏုတ္ေဆး ေဖာ္စပ္ ရာတြင္ ထည့္သြင္း အသုံးျပဳ၏။

♻ အေစ့......

    ဝက္ၿခံ အျမစ္ မထြက္ေသာ္ ဖန္ခါးသီးေစ့ကို ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္ ေသြးလိမ္း ရ၏။

♻ အ႐ြက္......

    ဖန္ခါး ႐ြက္ရွိ အသီး ကဲ့သို႔ ဖုေဖာင္း ေနေသာ ကၾတ သေခၤ်ကိဳ ဝမ္းႏုတ္ေဆး ၊ ေသြးေဆး၊ ေလေဆး၊ မ်က္စိ နာ ေပ်ာက္ေဆး စသည္တို႔ ေဖာ္စပ္ အသုံး ျပဳ သည္။
    မီးယပ္ေဆး၊ ဒူလာေဆး၊ လိပ္ေခါင္းေဆး မ်ား ေဖာ္စပ္ ရာတြင္လည္း ထည့္သြင္း အသုံး ျပဳသည္။

♻ အေခါက္.......

    အေခါက္ ကို ျပဳတ္ေသာက္ေသာ္ ဝမ္းေလွ်ာ ဝမ္းကိုက္ ေရာဂါ မ်ားကို ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။
    ႐ုတ္တရက္ ရရွိေသာ ထိခိုက္ ဒဏ္ရာ မ်ား ေပၚတြင္ အေခါက္ကို ႀကိတ္၍ အုံေပး ေသာ္ ေသြးထြက္ လြန္ျခင္း ကို ရပ္တန႔္ ေစသည္။
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
' သစ္ဆိမ့္ပင္ '

သစ္ဆိမ့္ပင္သည္ အိႏၵိယနိုင္ငံ၊ သီဟိုကြၽန္းႏွင့္ မလႅာယုကြၽန္းဆြယ္တို၏ စိုစြတ္ေသာ ေျမနိမ့္ေဒသမ်ား၌ မူလေပါက္ေရာက္ေသာ အပင္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ျမန္မာနိုင္ငံရွိ ေျမညီသစ္ေတာႏွင့္ ေတာင္ကုန္းသစ္ေတာမ်ား၌ ေပါက္ေရာက္၍ အိႏၵိယနိုင္ငံႏွင့္ သီဟိုဠ္ကြၽန္းတို႔တြင္ ေပ ၃ဝဝဝ ေအာက္ ေဒသမ်ားရွိ သစ္ေတာမ်ား၌ ေတြ႕ရေလသည္။ ယင္းသည္ ကြန္ဗရီေတစီအီး မ်ိဳးရင္းဝင္ျဖစ္၌ ဗာဒမ္ရိုင္းပင္ႏွင့္ မ်ိဳးတူျဖစ္သည္။ ႐ုကၡေဗဒ အမည္အားျဖင့္ တာမီလာနီယား ဗယ္လာရီကားဟု ေခၚေလသည္။

ေႏြရာသီတြင္ အ႐ြက္ေႂကြေသာ အပင္ႀကီးမ်ိဳးျဖစ္၍ ေပ ၆ဝ မွ ေပ ရဝ အထိ ျမင့္မားနိုင္ၿပီးလွ်င္ လုံးပတ္ ေျခာက္ေပမွ ခုနစ္ေပအထိ ရွိေလသည္။ ပင္စည္သည္ ေျဖာင့္မတ္ျမင့္မားၿပီးလွ်င္ အကိုင္းအခက္မ်ားသည္ ေဘးသို႔ ျပန႔္ကားလွ်က္ ထြက္ၾကရာ အပင္အေနအထား ခန႔္ညားလွေပသည္။ ထိုေၾကာင့္ အိႏၵိယနိုင္ငံအခ်ိဳ႕အရပ္ေဒသ မ်ား၌ လမ္းေဘးတြင္ သစ္ဆိမ့္ပင္မ်ားကို စိုက္ပ်ိဳးထာေလသည္။

သစ္စိမ့္ပင္တို႔၌ က်ားကန္ျမစ္မ်ားရွိသည္ကို တစ္ခါတစ္ရံေတြ႕ရသည္။ အေခါက္သည္ ထူ၍ ႂကြစ္ဆတ္ဆတ္ ျဖစ္ၿပီးလွ်င္ မြဲေျခာက္ေျခာက္ အေရာင္ရွိသည္။ အ႐ြက္ႏုမ်ားတြင္ သံေခ်းေရာင္အေမႊးမ်ား ဖုံးလႊမ္းေနတတ္သည္။ အ႐ြက္ရင့္မ်ားသည္ ထူၿပီးလွ်င္ အေပၚပိုင္းကားသည္။ ရွည္လ်ားေသာ ႐ြက္ည|ာ တံရွိ၍ အ႐ြက္ႏွင့္အည|ာ ဆက္ေသာေနရာတြင္ မွည့္ကေလးႏွစ္ခုကို ရံဖန္ရံခါ ေတြ႕ရသည္။ အပြင့္ မ်ားသည္ ေသးငယ္၍ ဝါမြဲမြဲအေရာင္ရွိသည္။ အသီးသည္ မြဲေျခာက္ေျခာက္ ကတၱီပါေမႊးမ်ားျဖင့္ ဖုံးလႊမ္းေနေသာ အတြင္းခြံမာသီးမ်ိဳး ျဖစ္၍ တစ္လက္မခန႔္ရွည္ၿပီးလွ်င္ ထိပ္လုံး၍ အရင္းသြယ္ေသာ ဥရင္းသြယ္ ပုံသဏၭာန္ ရွိေလသည္။ သစ္ဆိမ့္သီး၌ အသားမ်ားေလသည္။

အိႏၵိယနိုင္ငံ၌ အသီးစိမ္းမ်ားကို သိုး၊ ဆိတ္၊ ကြၽဲ၊ ႏြားႏွင့္ ေမ်ာက္မ်ား စားၾကသည္။ အသီး ေျခာက္မ်ားကို ဆိုးေဆးမ်ား၌ အသုံးျပဳရန္ အိႏၵိယနိုင္ငံမွ နိုင္ငံျခားသို႔ တင္ပို႔ရသည္။ သို႔ေသာ္ အမ်ိဳး အစား ညံ့ဖ်င္းေသာ ဆိုးေဆးမ်ား၌သာ အသုံးျပဳၾကရေလသည္။ ထိုအသီးေျခာက္မ်ားသည္ ေဆးဖက္လည္းဝင္သည္။ အသီးတြင္းမွ အေစ့ဆန္စားၾကရေသာ္လည္း မ်ားမ်ားစားလွ်င္ မူးေဝတတ္သည္ဟု ဆိုသည္။ ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ သစ္ဆိမ့္သီးကို ေလွာ္၍ေသာ္၎၊ ျပဳတ္၍ေသာ္၎ စားသုံးၾကေလသည္။

ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ား အလိုမွာ သစ္ဆိမ့္သီးသည္ အသံကိုပ်က္ေစတတ္၏။ ပူသျဖင့္ လူကို ေျခာက္ေသြ႕ေစတတ္ ၏။ ဖန္၏။ သုက္နာ၊ ပိုးနာတို႔ကို နိုင္၏။ မ်က္စိႏွင့္လည္း သင့္၏။ သလိပ္နာ၊ သည္းေျခနာမ်ားကိုလည္း ပယ္နိုင္၏ဟု ဆိုေလသည္။ အိႏၵိယေဆးက်မ္းမ်ား အရ သစ္ဆိမ့္သီးသည္ ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါ၊ အသံဝင္ေရာဂါ၊ မ်က္စိ ေရာဂါမ်ားႏွင့္ ကင္းကိုက္ျခင္းအတြက္ ေဆးဖက္ဝင္သည္။ ေခ်ာင္းဆိုျခင္း၊ အသံဝင္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္း နာျခင္း၊ အသက္ရႉက်ပ္ျခင္း ျဖစ္ပါက သစ္ဆိမ့္သီးအတြင္းသားကို ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းတို႔ႏွင့္ ေရာ၍ ေတၿပီး စားသုံးရသည္။သို႔မဟုတ္ နို႔ရက္တက္ရည္ႏွင့္ ေရာ၍ လ်က္ေပးရသည္ဟု ဆိုေလသည္။ အသီးမွည့္ေျခာက္ကို ခ်ဳပ္ေဆး၊ အားတိုးေဆးႏွင့္ ဝမ္းႏႈတ္ေဆးတို႔၌ အသုံးျပဳနိုင္ေလသည္။

သစ္ဆိမ့္သားသည္ ဝါမြဲမြဲအေရာင္ရွိ၍ အႏွစ္မပါေသာ အသားမ်ိဳးျဖစ္သျဖင့္ တန္ဖိုးမရွိလွေခ်။ ေလသလပ္ထား၍ အသားေသၿပီးေသာ သစ္ဆိမ့္သား ကုဗတစ္ေပသည္ ေပါင္ ၄ဝ အခ်ိန္စီးေလသည္။ ခြဲျဖတ္စိတ္ျဖာရန္ လြယ္ကူေသာ္လည္း အသားသည္ ပ်ဥ္းမာသျဖင့္ ေ႐ြေပၚထိုး၍ မညီညာနိုင္ေပ။ ေရေအာက္တြင္ထား၍ အသုံးျပဳမွသာလွ်င္ တာရွည္ခံသျဖင့္ ေရတြင္းမ်ား၌ အတြင္းေပါင္ခတ္ရန္၊ ေရ လႊဲတံခါးေပါက္မ်ား ျပဳလုပ္ရန္ အသုံးျပဳၾကသည္။ စူး၊ ေဆာက္၊ ပုဆိန္ အစရွိေသာ လက္သမား ကရိယာတို႔၏ လက္ကိုင္ရိုးမ်ားကို သစ္ဆိမ့္သားျဖင့္ ျပဳလုပ္ၾကသည္။ ခင္းပ်ဥ္အၾကမ္းစား၊ ကုန္ေသတၱာ၊ ေဘာက္တူ၊ လွည္းႏွင့္ ေရစည္မ်ားကိုလည္း သစ္ဆိမ့္သားျဖင့္ ျပဳလပ္ၾကေလသည္၊ သစ္ဆိမ့္သား မီးေသြးသည္ ပန္းပဲဖို၊ ပန္းတိမ္ဖိုမ်ားတြင္ အသုံးျပဳသင့္ေသာ မီးေသြးမ်ိဳး ျဖစ္သည္။

♻ သစ္ဆိမ့္ပင္.....

ပုံသဏၭာန္ : အပင္ -ပင္ေစာက္ ပင္ႀကီး မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ ပင္စည္ အလြန္ေျဖာင့္ မတ္ၿပီး ၆၀-၇၀ ေပထိျမင့္ သည္။ အေပြး အညိုႏုေရာင္ ရွိ၍ ေခ်ာသည္။ ဗာဒံပင္ ကဲ့သို႔ ကိုင္းျဖာထြက္ ၿပီး အပင္မွ ထေနာင္း ကဲ့သို႔ အေစးမ်ား ထြက္သည္။ အၫြန႔္မ်ား သည္ သံေခ်း ေရာင္ အေမြးမ်ား ျဖင့္ ဖုံးအုပ္ လ်က္ရွိ၏ ။ အ႐ြက္ - ကိုင္းထိပ္ဘက္၌ စုၿပဳံ၍ ႐ြက္လႊဲ ထြက္၏ ။အလ်ား ၃-၈ လက္မ ထိရွည္သည္။ ႐ြက္ထိပ္ အနည္းငယ္ ခြၽန္ၿပီး ႐ြက္ရင္းသြယ္ သည္။ မ်ားေသာ အားျဖင့္ အ႐ြက္အေပၚ ပိုင္း တစ္ဝက္ က်ယ္ ၏ ။ ႐ြက္ညွာ ၂ လက္မ ထိ ရွည္သည္။ အပြင့္ - မန္က်ည္း ပြင့္ႏွင့္ တူသည္။ ေသးငယ္ၿပီး အျဖဴေရာင္ ရွိသည္။တပို႔တြဲ ၊ တေပါင္းလတြင္ ပြင့္၏ ။အနံ႕ဆိုး ဝါးသည္။ အသီး - လုံးဝိုင္းသည္။ အခ်င္း ၁ လက္မမွ် ရွိ၏။ အသား ထူသည္။ မြဲျပာေရာင္ ကတၱီပါ ေမြးမ်ား ျဖင့္ ဖုံးလႊမ္း ေနသည္။ အသီး တြင္း၌ ဗာဒံ ကဲ့သို႔ အဆံ ရွိ၏ ။ တန္ေဆာင္မုန္း၊ နတ္ေတာ္ လတြင္ အသီး ရင့္မွည့္သည္။ အသုံးျပဳနိုင္သည့္ အစိတ္အပိုင္းမ်ား : အပြင့္ ၊ အေခါက္ ၊ အသီး ၊ အဆံ။ ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ ေတြ႕နိုင္ေသာေနရာမ်ား : ေနရာေဒသ အႏွံ႕အျပား ၌ ေတြ႕ရသည္။သဘာ၀ ေပါက္ပင္ ျဖစ္သည္။ အသုံးဝင္ပုံ : အာနိသင္ - ျမန္မာ ေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ သစ္ဆိမ့္သည္ ခါး ၏ ၊ စပ္၏ ၊ ဖန္၏ ၊ ဝမ္းသက္၏ ၊မ်က္စိကို အက်ိဳးျပဳ၏ ၊ ဆံပင္ ကို တိုးပြား သန္မာေစ၏ ၊ အသံပ်က္ျခင္း ၊ ေသြးေဖာက္ျပန္ ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာ ၊ မ်က္စိေရာဂါ ၊ ေခ်ာင္းဆိုး ေရာဂါ ၊ ႏွလုံးေရာဂါ တို႔ကို ကင္းေ၀းေစ ၏ ၊ လြန္စြာ စားလွ်င္ မူးယစ္ေအာ့အန္ တတ္၏။

♻ အသုံးျပဳပုံ.....

အပြင့္....
၁။ သစ္ဆိမ့္ပြင့္ကို ျပဳတ္ေသာက္ပါက သရက္႐ြက္ ႀကီးေသာ ေရာဂါ ၊ ၀မး္သြားလြန္ျခင္း ၊ ရင္ဘတ္နာ ျခင္း ၊ သလိပ္ပူထျခင္းမ်ား ေပ်ာက္၏ ။

အေခါက္.....
၁။ သစ္ဆိမ့္ေခါက္ ကို ေသြးလိမ္းေသာ္ ခ႐ုသင္း ေပ်ာက္၏ ။ ေသြးေသာက္ ေသာ္ ေသြး အားနည္း ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။ ၂။ အျမစ္ေခါက္ ကို ျပဳတ္၍ ငုံေပးေသာ္ သြားနာ၊ သြားကိုက္ ၊ သြားဖုံးေရာင္ ျခင္း ေပ်ာက္၏။

အသီး.....
၁။ သစ္ဆိမ့္သီး ကို ေသြး၍ မ်က္စိကို ကြင္းေပးေသာ္ မ်က္စိနာ ေပ်ာက္၏ ။ ၂။ သစ္ဆိမ့္သီးးခြံ ကိုေသြး၍ ပ်ားရည္ ႏွင့္ လ်က္ေသာ္ ပန္းနာ ၊ ရင္က်ပ္ ၊ ေခ်ာင္းဆိုး ေပ်ာက္၏။ ၃။သစ္ဆိမ့္သီးမႈန႔္ ႏွင့္ ႀကံသကာ ဆတူေရာ၍ ေန႕စဥ္ သုံးေဆာင္ ေသာ္ ပန္းေသေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။ ၄။ သစ္ဆိမ္သီး ကို အားတိုးေဆး အျဖစ္လည္းေကာင္း ၊ လိပ္ေခါင္း ၊ ဖ်ဥ္းစြဲ နာ ၊ ႏူနာ ၊ ဝမ္းသြားျခင္း၊ ေလထိုး ေလေအာင့္ ျခင္းႏွင့္ ေခါင္းကိုက္ ျခင္း ေရာဂါမ်ား ကုသရာ၌ လည္းေကာင္း အသုံးျပဳ နိုင္၏။

အဆံ.....
၁။ သစ္ဆိမ့္ဆံ ႏွင့္ အရက္ ေသြးေသာက္ေသာ္ ဆီးေအာင့္ ျခင္းႏွင့္ ေက်ာက္တည္ျခင္း ေပ်ာက္၏ ။ ၂။ သစ္ဆိမ့္ဆံ ကို ေသြး၍ ေႏြးေအာင္ ျပဳၿပီး ေရာင္ရမ္း ေသာေနရာ ထိခိုက္မိ၍ ဒဏ္ရာ ရၿပီး နာက်င္ ကိုက္ခဲ ေနေသာ ေနရာမ်ားတြင္ လိမ္းေပးေသာ္ ေပ်ာက္၏။

_
ကိုးကား......

ျမန္မာ့စြယ္စုံက်မ္း၊ အတြဲ(၁၃)
။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။

''ေသြးအားနည္းေရာဂါ''

             ႀကိတ္မွန္ရြက္တစ္ပင္လုံးကို ေျခာက္ေသြ႔ေစၿပီး အမႈန္႔ေထာင္း

(ႀတိဖလ)ဆီးျဖဴ ၊သစ္ဆိမ့္ ၊ဖန္ခါး မႈန္႔ဆတူေရာ ၊ထိုသုံးပါးအေလးခ်ိန္ သၾကား
ထည့္ေရာ ၊အမႈန္႔ သုံးမတ္သားကို သင့္ေလ်ွာ္ေသာအစားအစာအာဟာရ
တစ္ခုခုႏွင့္ေရာၿပီး မွီဝဲပါ ေပ်ာက္ကင္းပါသည္။

             'ေဝါဟာရ'

ႀတိဖလ။   ။   ၁။ ဖန္ခါးသီး ၊သစ္ဆိမ့္သီး ၊ဆီးျဖဴသီး ။
                     ၂။ ဇာတိပၹိဳလ္သီး ၊ ကြမ္းသီး ၊ေလးညွင္း ။
                     ၃။စပ်စ္သီး ၊ တလည္းသီး ၊ စြန္ပလြန္သီး ။
                     ၄။ဆီးျဖဴသီး ၊ၾကစုသီး ၊သစ္ဆိမ့္သီး ။

ဤသုံးမ်ိဳးတြဲမ်ားကို ႀတိဖလ ဟုေခၚၾကသည္။

                                                   (သို႔)

ငျဖဴႀကီးျမစ္ႏွင့္ဆန္ေဆးရည္ကို ေသြး၍ နားအတြင္းသို႔ သင့္တင့္ရုံမ်ွ အစက္
ခ်ေပးလ်ွင္ ေသြးအားနည္းေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏ ။

ဆရာဦးလွခင္(ဆန္းညႊန္႔ဦး)၏ ရြက္-ေခါက္-ျမစ္-သီးစာအုပ္မွ ေကာက္ႏုတ္ေဖာ္ျပသည္။

Comments

Popular posts from this blog

အဘိဏှသုတ် (ပါဠိ - မြန်မာ)

တာ၀တိံသာ နတ်ပြည်မကြွခင် အခြေအနေများ