ကိုလက္စထေရာ( cholesterol) အေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ
" ကိုလက္စထေရာ( cholesterol) အေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ
"
ကိုလက္စထေရာ( cholesterol)ဆိုတာ မိမိခႏၵာကိုယ္မွာ အေရးႀကီးတဲ့ဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါ။ သူဟာမိမိတို႔ရဲ႕ ခႏၵာကိုယ္အတြင္းကထုတ္ေပးတဲ့ ဓါတု ကြန္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး အသားငါးေတြမွာလည္း ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ သူရဲ႕ ပါဝင္မႈႏႈန္းျမင့္မားတယ္ မျမင့္မားဘူးဆိုတာကေတာ့ မိမိတို႔ရဲ႕စားေသာက္ေနထိုင္မႈပံုစံေပၚမွာ မူတည္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ မ်ိဳးရိုးဗီဇေပၚမွာလည္း မူတည္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာ( cholesterol) ျမင့္မားျခင္းမွာ ေရာဂါလကၡဏာျပတယ္လို႔ေတာ့မရွိပါဘူး။ ကိုလက္စထေရာ( cholesterol) ဟာ မိမိတို႕အတြက္ ရန္သူျဖစ္သလို မိတ္ေဆြလည္းျဖစ္ပါတယ္။ သူဟာ ပါ၀င္မႈ သာမန္အဆင့္မွာေတာ့ မိမိတို႔အတြက္ေကာင္းက်ိဳးေတြေပးေနေပမယ့္ ပါ၀င္မႈမ်ားလာရင္ေတာ့ မိမိတို႕အတြက္ အသံတိတ္လူသတ္သမားပါလို႔ သုေတတသီေတြက ဆိုပါတယ္။
ကိုလက္စထေရာ( cholesterol) ပါဝင္မႈမ်ားလာရင္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္နိုင္ေျခကို အားေပးတတ္လို႔ အသံတိတ္လူသတ္သမားလို႔ ေျပာၾကတာပါ။ လူတိုင္းဟာ မိမိေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ( cholesterol)ပါဝင္မႈကို ငါးႏွစ္တစ္ခါ စစ္ေဆးသင့္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာ( cholesterol) ပါဝင္မႈျမင့္မားေနတာကို လက္လြတ္စပယ္ျပဳထားမယ္ဆိုရင္ ဆယ္ႏွစ္အတြင္း ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္တယ္လို႔လည္း သိရပါတယ္။
ၿပီးရင္ေတာ့ လူအျဖစ္မ်ားတဲ့ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ အသည္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါေတြအျပင္ ခႏၵာကိုယ္ကိုႀကီးထြားေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းေတြကို ထုတ္လုပ္ေပးတဲ့ သိုင္းရြိဳက္ဂလင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေတြကိုလည္း ရပ္တန္႔လိုက္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ကိုလက္စထေရာ( cholesterol)ဟာ ဆဲလ္တိုင္းမွာပါဝင္ၿပီး ဖေယာင္းဆီလိုမ်ိဳး ပံုသ႑ာန္ရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ သူဟာခႏၵာကိုယ္မွာ ဘာေၾကာင့္အေရးႀကီးရသလဲဆိုရင္ သူဟာဆဲလ္နံရံေတြကို တည္ေဆာက္ေပးတဲ့ေနရာမွာ အသံုးဝင္ပါတယ္။ အူေတြထဲမွာရွိတဲ့ အစာေျခအက္စစ္ေတြမွာလည္း သူကအဓိကဇာတ္ေကာင္လည္းျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ္တြင္း ဗီတာမင္ D နဲ႔ ေဟာ္မုန္းေတြကိုလည္း ကိုလည္းသူကထုတ္လုပ္ေပးပါတယ္။
တကယ္လို႔မ်ား မိမိခႏၵာကိုယ္မွာ ကိုလက္စထေရာ( cholesterol)မ်ားေနရင္ေတာ့ ပဲငါးပိ ၊ ဘာလီ ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း ၊ အခြံမာသီးေတြနဲ႔ သစ္သီးဝလံေတြကို စားသံုးေပးရမယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အရက္၊ ေဆးလိပ္ နဲ႔ ဘီယာစတဲ့ လူေနမႈပံုစံေတြေၾကာင့္လည္း အျဖစ္မ်ားပါတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါကို ျဖစ္မွန္းမသိရျခင္းရဲ႕ အေၾကာင္းရင္းကလည္း မိမိခႏၵာကိုယ္မွာ ကိုလက္စထေရာ( cholesterol) ပါဝင္မႈႏႈန္းကို မသိလို႔ပဲျဖစ္တယ္လို႔သိရပါတယ္။
း
#credit
"
ကိုလက္စထေရာ( cholesterol)ဆိုတာ မိမိခႏၵာကိုယ္မွာ အေရးႀကီးတဲ့ဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါ။ သူဟာမိမိတို႔ရဲ႕ ခႏၵာကိုယ္အတြင္းကထုတ္ေပးတဲ့ ဓါတု ကြန္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး အသားငါးေတြမွာလည္း ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ သူရဲ႕ ပါဝင္မႈႏႈန္းျမင့္မားတယ္ မျမင့္မားဘူးဆိုတာကေတာ့ မိမိတို႔ရဲ႕စားေသာက္ေနထိုင္မႈပံုစံေပၚမွာ မူတည္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ မ်ိဳးရိုးဗီဇေပၚမွာလည္း မူတည္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာ( cholesterol) ျမင့္မားျခင္းမွာ ေရာဂါလကၡဏာျပတယ္လို႔ေတာ့မရွိပါဘူး။ ကိုလက္စထေရာ( cholesterol) ဟာ မိမိတို႕အတြက္ ရန္သူျဖစ္သလို မိတ္ေဆြလည္းျဖစ္ပါတယ္။ သူဟာ ပါ၀င္မႈ သာမန္အဆင့္မွာေတာ့ မိမိတို႔အတြက္ေကာင္းက်ိဳးေတြေပးေနေပမယ့္ ပါ၀င္မႈမ်ားလာရင္ေတာ့ မိမိတို႕အတြက္ အသံတိတ္လူသတ္သမားပါလို႔ သုေတတသီေတြက ဆိုပါတယ္။
ကိုလက္စထေရာ( cholesterol) ပါဝင္မႈမ်ားလာရင္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္နိုင္ေျခကို အားေပးတတ္လို႔ အသံတိတ္လူသတ္သမားလို႔ ေျပာၾကတာပါ။ လူတိုင္းဟာ မိမိေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ( cholesterol)ပါဝင္မႈကို ငါးႏွစ္တစ္ခါ စစ္ေဆးသင့္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာ( cholesterol) ပါဝင္မႈျမင့္မားေနတာကို လက္လြတ္စပယ္ျပဳထားမယ္ဆိုရင္ ဆယ္ႏွစ္အတြင္း ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္တယ္လို႔လည္း သိရပါတယ္။
ၿပီးရင္ေတာ့ လူအျဖစ္မ်ားတဲ့ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ အသည္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါေတြအျပင္ ခႏၵာကိုယ္ကိုႀကီးထြားေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းေတြကို ထုတ္လုပ္ေပးတဲ့ သိုင္းရြိဳက္ဂလင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေတြကိုလည္း ရပ္တန္႔လိုက္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ကိုလက္စထေရာ( cholesterol)ဟာ ဆဲလ္တိုင္းမွာပါဝင္ၿပီး ဖေယာင္းဆီလိုမ်ိဳး ပံုသ႑ာန္ရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ သူဟာခႏၵာကိုယ္မွာ ဘာေၾကာင့္အေရးႀကီးရသလဲဆိုရင္ သူဟာဆဲလ္နံရံေတြကို တည္ေဆာက္ေပးတဲ့ေနရာမွာ အသံုးဝင္ပါတယ္။ အူေတြထဲမွာရွိတဲ့ အစာေျခအက္စစ္ေတြမွာလည္း သူကအဓိကဇာတ္ေကာင္လည္းျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ္တြင္း ဗီတာမင္ D နဲ႔ ေဟာ္မုန္းေတြကိုလည္း ကိုလည္းသူကထုတ္လုပ္ေပးပါတယ္။
တကယ္လို႔မ်ား မိမိခႏၵာကိုယ္မွာ ကိုလက္စထေရာ( cholesterol)မ်ားေနရင္ေတာ့ ပဲငါးပိ ၊ ဘာလီ ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း ၊ အခြံမာသီးေတြနဲ႔ သစ္သီးဝလံေတြကို စားသံုးေပးရမယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အရက္၊ ေဆးလိပ္ နဲ႔ ဘီယာစတဲ့ လူေနမႈပံုစံေတြေၾကာင့္လည္း အျဖစ္မ်ားပါတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါကို ျဖစ္မွန္းမသိရျခင္းရဲ႕ အေၾကာင္းရင္းကလည္း မိမိခႏၵာကိုယ္မွာ ကိုလက္စထေရာ( cholesterol) ပါဝင္မႈႏႈန္းကို မသိလို႔ပဲျဖစ္တယ္လို႔သိရပါတယ္။
း
#credit
Comments
Post a Comment