လိပ္ေခါင္းေရာဂါ (Piles)
လိပ္ေခါင္းေရာဂါ (Piles)
၂၁ ရာစုမွာ အထိုင္မ်ားလာတဲ့ ေနထိုင္မႈပုံစံက ဝမ္းခ်ဳပ္၊ ေလခ်ဳပ္ျဖစ္ကာ လိပ္ေခါင္းျဖစ္ေစလြယ္တယ္။ အဓိက လိပ္ေခါင္းႏွစ္မ်ိဳးရွိပါတယ္။ အျပင္လိပ္ေခါင္းနဲ႕ အတြင္းလိပ္ေခါင္းျဖစ္တယ္။ အျပင္လိပ္ ေခါင္းရွိရင္ စအိုနားတစ္ဝိုက္မွာ ေရာင္ရမ္း ေနၿပီး လက္ေခ်ာင္းေတြနဲ႕ ထိေတြ႕ စမ္းသပ္ လို႔ရတယ္။ အတြင္းလိပ္ေခါင္းက စအိုကို ေထာက္မထားဘဲ တစ္သ်ႉးအစုအပုံအေန နဲ႕ တည္ရွိၿပီး အလြယ္တကူစမ္းသပ္လို႔မရပါဘူး။
လိပ္ေခါင္းအမ်ိဳးအစားႏွစ္ခုလုံးဟာ ေသြးေၾကာေတြေဖာင္းလာျခင္း၊ ထုံးလာျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ရပါတယ္။ စအိုေျမာင္းရဲ႕ ေသြးလႊတ္ေၾကာေတြမွာ က်ဳံ႕နိုင္ဆန႔္နိုင္ အား ေလ်ာ့နည္းလာျခင္းနဲ႕ ဝမ္းေခါင္းတြင္း မွာ ေသြးဖိအားမ်ားလာရင္ ေသြးေၾကာထုံး လာတတ္ပါတယ္။ ေသြးဖိအားမ်ားရျခင္း မွာ မတ္တတ္ရပ္တဲ့အခ်ိန္၊ ထိုင္တဲ့အခ်ိန္ ၾကာျမင့္ျခင္း၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ျခင္း၊ မီးဖြား ျခင္းနဲ႕ ေရရွည္ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ တယ္။
လိပ္ေခါင္း (Piles) ရဲ႕လကၡဏာေတြ က စအိုနားတစ္ဝိုက္ျပည့္တင္းေနတတ္ ျခင္း၊ မသက္မသာျဖစ္ျခင္း၊ ယားယံျခင္း၊ တစ္ခါတစ္ရံေသြးထြက္ျခင္း၊ ဝမ္းသြားရာ မွာ နာက်င္ျခင္းတို႔ျဖစ္တယ္။ လိပ္ေခါင္း ဟာ အျပင္ဘက္မကြၽံက်ရင္ အႏၲရာယ္မရွိပါဘူး။ အျပင္ဘက္ကြၽံက်ရင္ေတာ့ စအိုႂကြက္သားေတြထဲေရာက္ရွိသြားၿပီး အထဲကိုျပန္သြင္းဖို႔ ခဲယဥ္းတတ္ပါတယ္။ကြၽံက်လာတဲ့လိပ္ေခါင္းကို စမ္းသပ္လို႔ရၿပီး အက်ိအခြၽဲအေနနဲ႕ အျပင္ဘက္ကို ထြက္လာတတ္ပါတယ္။
အေပ်ာ့စားလိပ္ေခါင္းကေတာ့ ကြၽံက်ခဲၿပီး ကြၽံက်ခဲ့ရင္လည္း အလြယ္တကူ ျပန္ သြင္းလို႔ရပါတယ္။ ဝမ္းမခ်ဳပ္ေအာင္ ဂ႐ုစိုက္ဖို႔ပဲလိုၿပီး အျခားေဆးဝါးကုသမႈ ခံယူစ ရာမလိုပါဘူး။ အျပင္ဘက္ကို ကြၽံက်လာတဲ့ လိပ္ေခါင္းအတြက္ စအိုတြင္းထည့္ ေဆးေတာင့္သြင္းၿပီး ကုသနိုင္တယ္။ ဒါ့အျပင္ ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႕ နာက်င္ျခင္း သက္ သာေအာင္ ထုံေဆးပါတဲ့လိမ္းေဆး လိမ္းေပးနိုင္တယ္။ လိပ္ေခါင္းက အရမ္းနာက်င္ လာၿပီဆိုရင္ ခြဲစိတ္ျဖတ္ေတာက္သင့္ပါတယ္။
နည္းနည္းျပင္းထန္တဲ့ လိပ္ေခါင္းေတြ ကိုေတာ့ လိပ္ေခါင္းထဲက ေသြးကိုခဲေစျခင္းနည္းနဲ႕ ကုသနိုင္တယ္။ အတြင္းဘက္က ေသြးခဲသြားၿပီး လိပ္ေခါင္းေႂကြက်တဲ့နည္းပဲျဖစ္တယ္။ အျပင္ကေန ေရာ္ဘာကြင္းနဲ႕ ေသနတ္လိုပစ္ကာ ေခါင္ကိုစည္းေႏွာင္မိရင္ လိပ္ေခါင္းကုသခ်က္ၿပီးၿပီျဖစ္တယ္။ ခိုက္အတန႔္ နာပါတယ္။ အပူေပးျခင္း ၊ ေရာ္ဘာကြင္းပစ္ျခင္း၊ ေသြးခဲေစျခင္း နဲ႕ ေဆးထိုးသြင္းျခင္းတို႔ပါဝင္တယ္။ထပ္တလဲလဲ ျပန္ျဖစ္တတ္တဲ့လိပ္ေခါင္း အမ်ိဳးအစားလည္း ရွိတတ္ကာ လိုအပ္ပါက ခြဲစိတ္ ဖယ္ရွားပစ္သင့္တယ္။ နာက်င္မႈရွိေပမဲ့လည္း ေနာက္ထပ္ျပန္မျဖစ္ေစလို႔ စိတ္ခ်ရ တဲ့ ကုသနည္းပဲျဖစ္တယ္။
လိပ္ေခါင္းဟာ တစ္နည္းဆိုရရင္ အ စာေဟာင္းအိမ္ေအာက္ပိုင္းမွာ ျဖစ္ေပၚတဲ့ စအိုအသားႏု စူထြက္လာျခင္းျဖစ္တယ္။ လိပ္ေခါင္းျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္းရင္းမွာ ဝမ္းခ်ဳပ္သူမ်ား၊ စအိုနဲ႕ မစင္အိမ္ ပုံမွန္မဟုတ္သူမ်ား၊ စအိုထိန္းႂကြက္သား အား နည္းသူမ်ား၊ ေရဖ်ဥ္းစြဲသူမ်ား၊ သားအိမ္ အလုံးအက်ိတ္၊ သားဥအိမ္အလုံးအက်ိတ္၊ ဆီးအိမ္ ကင ဆာ၊ ေအာက္ပိုင္းေသေရာဂါသည္ေတြမွာ ေတြ႕ရပါတယ္။
ျဖစ္နိုင္ေျခရွိသူမ်ားမွာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မ်ား၊ အဝလြန္သူမ်ား၊ ထိုင္အလုပ္ လုပ္ရသူမ်ား၊ ဝမ္းခ်ဳပ္တတ္သူမ်ား၊ ဝမ္းေလွ်ာလြန္ျခင္း၊ အစားအေသာက္ပုံစံမမွန္ သူမ်ား၊ အဆီနည္းတဲ့ အစာ၊ စပ္တဲ့အစာ အစားမ်ားသူ၊ အရက္ေသာက္မ်ားသူမွာ ေတြ႕ရတယ္။
ေရာဂါလကၡဏာေတြမွာ ေသြးဝမ္းသြားျခင္း၊ အရိအခြၽဲသြားျခင္း၊ တစ္ဆို႔ဆို႔ ျဖစ္ျခင္း၊ နာက်င္ျခင္း၊ ဝမ္းသြားခ်ိန္ လိပ္ေခါင္းထြက္ျခင္း၊ အျပင္မွာ လိပ္ေခါင္း အၿမဲရွိျခင္း ၊ စအိုဝ ယားယံျခင္း၊ စအိုမလုံဘဲ အရည္စိမ့္ထြက္ျခင္း၊ ဝမ္းသြားၿပီး သန႔္စင္ရခက္ျခင္း ၊ ေသြးအားနည္းျခင္းတို႔ ေတြ႕ရတတ္တယ္။
ေရာဂါလကၡဏာေတြမွာ ေသြးဝမ္းသြားျခင္း၊ အရိအခြၽဲသြားျခင္း၊ တစ္ဆို႔ဆို႔ ျဖစ္ျခင္း၊ နာက်င္ျခင္း၊ ဝမ္းသြားခ်ိန္ လိပ္ေခါင္းထြက္ျခင္း၊ အျပင္မွာ လိပ္ေခါင္း အၿမဲရွိျခင္း ၊ စအိုဝ ယားယံျခင္း၊ စအိုမလုံဘဲ အရည္စိမ့္ထြက္ျခင္း၊ ဝမ္းသြားၿပီး သန႔္စင္ရခက္ျခင္း ၊ ေသြးအားနည္းျခင္းတို႔ ေတြ႕ရတတ္တယ္။
လိပ္ေခါင္းရဲ႕ေနာက္ဆက္တြဲဆိုးက်ိဳးမွာ လိပ္ေခါင္း အျပင္မွာထြက္ၿပီး စအိုဝနဲ႕ ညွပ္မိကာ မာခဲသြားျခင္း၊ လိပ္ေခါင္းမွာ အနာျဖစ္လာျခင္း၊ လိပ္ေခါင္းပုပ္သြားျခင္း၊ ေရာဂါပိုးမ်ား ေသြးအတြင္းဝင္ျခင္း၊ ေသြးဆိပ္တက္ျခင္း ျဖစ္တယ္။ ကုသနိုင္တဲ့နည္းလမ္းက စားေသာက္မႈပုံစံေျပာင္းကာ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ားမ်ားစားသင့္တယ္။ ေဆးဝါးအေနနဲ႕ ေန႕စဥ္ ဝမ္းေပ်ာ့ေဆးေကြၽးကာ ကုသနိုင္တယ္။ မခြဲစိတ္ရတဲ့နည္း ေရာ္ဘာကြင္း ေသနတ္နဲ႕ပစ္တဲ့နည္း အသုံးျပဳနိုင္တယ္။ အျပင္ဘက္ ထြက္က် ျခင္း၊ အနာျဖစ္ျခင္းတို႔မွာ ခြဲစိတ္ကုသျခင္း နည္းနဲ႕ ကုသသင့္ပါတယ္။
လိပ္ေခါင္းျဖစ္ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းမွာ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းနဲ႕ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားလြန္း ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ျဖစ္တယ္။ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းေၾကာင့္ အူလမ္းေၾကာင္းလႈပ္ရွားမႈမ်ား အားစိုက္ရလြန္းျခင္းက ဝမ္းဗိုက္ထဲမွာ ဖိအားပိုမ်ားေစတယ္။ စအိုဝန္းက်င္ ေသြး ေၾကာေတြကို ေရာင္ရမ္းေစတယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းဟာ အမွ်င္ဓာတ္ စားေသာက္မႈ နည္းပါးတဲ့ ပုံစံေၾကာင့္ျဖစ္တယ္။ အမွ်င္မ်ားတဲ့ လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးနဲ႕ ဟင္းသီး ဟင္း႐ြက္စားသင့္တယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားျခင္းဟာ ေသြးေၾကာေတြကို ဖိထား သလို ျဖစ္တတ္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ အေလး ခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်သင့္ ပါတယ္။ ဘီအမ္အိုင္ ၁၈.၉- ၂၄.၉ အတြင္းရွိသင့္တယ္။
လိပ္ေခါင္းျဖစ္ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းမွာ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းနဲ႕ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားလြန္း ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ျဖစ္တယ္။ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းေၾကာင့္ အူလမ္းေၾကာင္းလႈပ္ရွားမႈမ်ား အားစိုက္ရလြန္းျခင္းက ဝမ္းဗိုက္ထဲမွာ ဖိအားပိုမ်ားေစတယ္။ စအိုဝန္းက်င္ ေသြး ေၾကာေတြကို ေရာင္ရမ္းေစတယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းဟာ အမွ်င္ဓာတ္ စားေသာက္မႈ နည္းပါးတဲ့ ပုံစံေၾကာင့္ျဖစ္တယ္။ အမွ်င္မ်ားတဲ့ လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးနဲ႕ ဟင္းသီး ဟင္း႐ြက္စားသင့္တယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားျခင္းဟာ ေသြးေၾကာေတြကို ဖိထား သလို ျဖစ္တတ္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ အေလး ခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်သင့္ ပါတယ္။ ဘီအမ္အိုင္ ၁၈.၉- ၂၄.၉ အတြင္းရွိသင့္တယ္။
သစ္သီးမ်ား လတ္ဆတ္ရင္ အခြံမခြာဘဲစားတာ ပိုေကာင္းတယ္။ ကုလားပဲ၊ ပဲနီေလး၊ ဘိုစားပဲ၊ အုတ္ဂ်ဳံနဲ႕ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ယာဂု၊ နို႔နဲ႕ တြဲဖက္စားရတဲ့ ေကာက္ႏွံ၊ အခြံမာသီး၊ သစ္ သီးေျခာက္ပါတဲ့စားစရာ၊ ဘီစကစ္မုန႔္စားသင့္တယ္။ ဟင္းသီး ဟင္း႐ြက္နဲ႕ သစ္သီးစားျခင္းက ဗီတာမင္စီရရွိသလို အေစ့အ ဆန္၊ အခြံမာသီး၊ ဂ်ဳံနဲ႕ ျပဳလုပ္တဲ့ အစားအစာ စားသုံးေပးျခင္းဟာ ဗီတာမင္အီး ရရွိေစတယ္။ ကစီဓာတ္၊ သစ္သီးနဲ႕ ဟင္းသီး ဟင္း႐ြက္မ်ားမ်ားစားကာ အဆီ၊ သၾကားနဲ႕ ျပဳျပင္စီမံထားတဲ့အစာေတြ ေလွ်ာ့စားျခင္း စတဲ့ စားေသာက္မႈပုံစံ ျပင္သင့္ပါတယ္။
ေန႕စဥ္ေရ ၂ ့ ၅ လီတာအထက္ ေသာက္ေပးသင့္တယ္။ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ေပးျခင္းဟာ အူလမ္းေၾကာင္း သန႔္ စင္ေစပါတယ္။ ေရဆာရင္ ေရပဲ သာက္သင့္တယ္။ ဘီယာ၊ အခ်ိဳရည္ မေသာက္သင့္ဘူး။ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြ အစာေျခအဂၤါ အဖြဲ႕ အစည္းထဲ အလြယ္တကူဝင္ေရာက္နိုင္ဖို႔ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ဖို႔လိုတယ္။ လက္ဖက္ရည္နဲ႕ ေကာ္ဖီက ဝမ္းခ်ဳပ္ေစလို႔ မေသာက္သင့္ဘူး။
ကုလားပဲအပါအဝင္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး စားသုံးသင့္တယ္။ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ ပဲကို ေ႐ြးခ်ယ္ ဝယ္ယူသင့္ၿပီး မခ်က္ျပဳတ္ခင္မွာ ေရစိမ္ထားသင့္တယ္။စည္သြတ္ထားတဲ့ပဲေတြ မွာ အာဟာရတန္ဖိုးနည္းသြားလို႔ မစားသုံးသင့္ပါဘူး။ ဝမ္းႏုတ္ေဆး ေန႕စဥ္ မစားသင့္ဘူး။ ဝမ္းေပ်ာ့ေဆး အမ္အိုအမ္ (Milk of Magnisia ) ေန႕စဥ္ သုံးျပားစားေပးရင္ ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါ တယ္။
_
TAGS: လိပ္ေခါင္းေရာဂါ (Piles)
Author: ေဒါက္တာလြင္သန႔္
ေန႕စဥ္ေရ ၂ ့ ၅ လီတာအထက္ ေသာက္ေပးသင့္တယ္။ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ေပးျခင္းဟာ အူလမ္းေၾကာင္း သန႔္ စင္ေစပါတယ္။ ေရဆာရင္ ေရပဲ သာက္သင့္တယ္။ ဘီယာ၊ အခ်ိဳရည္ မေသာက္သင့္ဘူး။ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြ အစာေျခအဂၤါ အဖြဲ႕ အစည္းထဲ အလြယ္တကူဝင္ေရာက္နိုင္ဖို႔ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ဖို႔လိုတယ္။ လက္ဖက္ရည္နဲ႕ ေကာ္ဖီက ဝမ္းခ်ဳပ္ေစလို႔ မေသာက္သင့္ဘူး။
ကုလားပဲအပါအဝင္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး စားသုံးသင့္တယ္။ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ ပဲကို ေ႐ြးခ်ယ္ ဝယ္ယူသင့္ၿပီး မခ်က္ျပဳတ္ခင္မွာ ေရစိမ္ထားသင့္တယ္။စည္သြတ္ထားတဲ့ပဲေတြ မွာ အာဟာရတန္ဖိုးနည္းသြားလို႔ မစားသုံးသင့္ပါဘူး။ ဝမ္းႏုတ္ေဆး ေန႕စဥ္ မစားသင့္ဘူး။ ဝမ္းေပ်ာ့ေဆး အမ္အိုအမ္ (Milk of Magnisia ) ေန႕စဥ္ သုံးျပားစားေပးရင္ ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါ တယ္။
_
TAGS: လိပ္ေခါင္းေရာဂါ (Piles)
Author: ေဒါက္တာလြင္သန႔္
Comments
Post a Comment